Erop uit: Dierenpark Amersfoort

Afgelopen maand hebben we een bezoek gebracht aan Dierenpark Amersfoort. We waren hier 4 jaar geleden ook geweest en dat was goed bevallen! De verblijven van de dieren zagen er mooi ingericht uit en er was heel hard gewerkt om er ook een fantastische beleving aan te geven voor kinderen. Er waren namelijk nogal wat avonturen-paden. Elyn was een paar jaar geleden net een jaar oud en had daar nog niet zoveel aan. Maar nu ze net 5 geworden is, Lyam inmiddels ook bijna 2,5 en Leya bijna 1,5, leek het mij een perfect idee om opnieuw te gaan. En dat bleek een goede keuze!

Dierenpark Amersfoort is ruim 70 jaar geleden opgericht met als missie:

“Wij willen kinderen verwonderen met de liefde voor dieren en de natuur om zo bij te dragen aan een positieve houding ten opzichte van het beschermen van de natuur.” 

Het park heeft een oppervlakte van 20 hectare, waarop 150 diersoorten gehouden worden. Daar zitten veelvoorkomende soorten bij, zoals olifanten, roofvogels en zebra’s, maar ook minder vanzelfsprekende dieren zoals de luiaard en de wolf.


Spelen en beleven

De verblijven en omliggende paden zijn zo ingericht dat je de dieren echt beleeft van heel dichtbij of er zelfs tussen loopt. Er is veel gebruikgemaakt van grote glazen wanden, natuurlijke greppels en kijkgaten. Voor kinderen is langs een groot deel van de verblijven een extra avontuurlijk klimpad aangelegd dat ze over, vlak langs of onder verblijven door brengt. De berenbrug met glijbaan, een pad langs de hyena’s, een extra glijbaan bij de olifanten. Als moeder was ik regelmatig de sjaak en kon ik mee van een flink lange gedraaide donkere glijbaan bij de leeuwen met de oudste, met de middelste mee het enorme klimnet in om vervolgens samen van de hoogste glijbaan te gaan en natuurlijk moesten we regelmatig stoppen bij het zoveelste speeltoestel. Het park telt ook drie attracties: de Berenboemel, een treintje dat langs verschillende dierenverblijven komt, een carrousel en waterfietsen op de expeditie-rivier. Hier met wel extra voor betaald worden.


Ook voor mensen zonder of met oudere kinderen is de beleving fantastisch. De giraffe-vlakte is te bezichtigen op ooghoogte van de giraffes en hun voer hangt heel dichtbij de rand, zodat je ze bijna kunt aanraken. De wolven zijn vanuit holen te bezichtigen net boven de grond. In “De nacht” loop je tussen de nachtdieren op een bruggetje. Ik vond het briljant bedacht! We hadden ook nog eens het geluk dat we de luiaard met jong pal voor ons aan het pad konden bezichtigen. We hadden ze zelfs kunnen aaien als we dat gewild hadden (maar natuurlijk deden we dat niet).

Ook niet te vergeten: het dinopark. Hier vind je tientallen dinosaurus-replica’s uit verschillende periodes van het Devoon en Carboon tot en met het Krijt. Ze zijn allemaal te bezichtigen via een pad van 700 meter lang.


Het enige wat ik een beetje mis is wat meer uitgebreide informatie over de diersoorten, want ook de informatieborden waren volledig ingericht op kinderen (wel héél leuk gedaan). Wel was er veel aandacht voor natuurbehoud.

Gedragsbehoeftes

Als ik een dierentuin bezoek vind ik het belangrijk dat de verblijven ruim zijn en vooral dat de dieren voldoende uitdaging krijgen. Dat is helaas in lang niet alle dierentuin het geval en zeker als je de enorme verblijven in het Safaripark gewend bent (aangezien we daar een abonnement op hebben) valt dit wel eens tegen. Bijna alle dieren hebben een verblijf dat past bij hun gedragsbehoeftes en aan de inrichting te zien werd er veel aangedaan om ze te stimuleren om natuurlijk gedrag te laten zien. Olifanten hadden een grote bos met gesnoeide takken gekregen, de leeuwen kregen tussendoor een aantal karkasjes die verstopt werden, giraffes hadden bollen hooi op hoogte gekregen en aan de rand van de vlakte waar ze liepen prijkten kaal gegeten takken. Er waren veel dieren bezig en als ze al stil lagen zagen ze er niet verveeld uit.


Huiswolven

Honden zijn ook welkom in het park. Hoewel wij vier huiswolven hebben, leek het mij geen goed idee om er eentje mee te nemen naar het park. Niet alleen hadden we onze handen vol aan de drie kinders, er zijn vanzelfsprekend ook veel plekken waar je hond niet mee in mag. Zoals de schitterende volière (helaas was die dicht wegens de vogelgriep) en de ruimtes waar je tussen de dieren mag lopen. We waren ook gegaan om een dag met z’n allen als familie op pad te gaan, dan is het niet gezellig als je steeds met de hond buiten moet wachten. Maar als je met een groepje hondenliefhebbers gaat is dat helemaal anders en kan je hier juist een unieke ervaring met je hond opdoen!